Η εμπειρία του να είσαι γονιός Σήμερα - Parenting Today


Η εμπειρία του να είσαι γονιός έχει γίνει μια δύσκολη, πολύπλοκη και συχνά εξουθενωτική “επιχείρηση”. Οι απαιτήσεις που έχει ο συνδυασμός των προσωπικών, των επαγγελματικών και των οικογενειακών υποχρεώσεων σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ενώ παράλληλα αυξάνεται η κοινωνική απομόνωση έχουν οδηγήσει σε μια σταδιακή αποδυνάμωση της εξουσίας των γονέων. Και συχνά αισθάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να απαντήσουν αποτελεσματικά στις αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών τους. Όταν τα παιδιά έχουν σοβαρά θέματα συμπεριφοράς, οι γονείς τους αισθάνονται να έχουν λιγότερη δύναμη απ' το παιδί, θεωρούν ότι τίποτα δεν μπορεί να δώσει λύση, και αισθάνονται νικημένοι προκαταβολικά, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν μία σύγκρουση.
Επιπλέον, οι γονείς συχνά δέχονται κριτική, άμεσα ή έμμεσα, επειδή δεν είναι ικανοί να περιορίσουν ή να σταματήσουν την αρνητική συμπεριφορά των παιδιών τους.
Τι τρέχει με τους σημερινούς γονείς; Είμαστε χειρότεροι γονείς σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές γονέων; Φταίμε μήπως εμείς για την απαξιωτική συμπεριφορά των παιδιών μας;
Η απάντησή μας είναι αναντίρρητα Όχι!
Προκειμένου να καταλάβουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς σήμερα, θα πρέπει να καταλάβουμε τη μεγάλη πολυπλοκότητα και τα διαφοροποιημένα δυναμικά που αφορούν το να είσαι γονέας σήμερα. Οι ακόλουθες αλλαγές επιτείνουν τις προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν όσοι είναι γονείς:

 

Η εξαφάνιση της εκτεταμένης οικογένειας και της κοινότητας

Στο παρελθόν οι γονείς είχαν μεγαλύτερη υποστήριξη από τους παππούδες, τις θείες και τους γείτονες. Οι μεταβολές στην κοινωνία οδήγησαν σε μια αυξανόμενη αίσθηση αποξένωσης απέναντι στα μέλη της εκτεταμένης οικογένειας αλλά και απέναντι στην κοινότητα. Σήμερα, τα μέλη της οικογένειας ζουν μακριά ο ένας από τον άλλον, οι παππούδες είναι απασχολημένοι με τη δουλειά τους και δεν υπάρχει καν η αίσθηση της κοινότητας. Η παρούσα κατάσταση οδηγεί σε μια σημαντική απώλεια της υποστήριξης για τους γονείς και είναι αναγκασμένοι να δρουν μόνοι, απομονωμένοι, απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις.

 

Περισσότερες ώρες εργασίας

Πολλοί γονείς χρειάζεται να εργάζονται ολοένα περισσότερο. Πράγματι, οι εξελίξεις στην τεχνολογία (κινητά τηλέφωνα, email) σημαίνουν ότι πολλοί από μας κουβαλάμε δουλειά στο σπίτι. Μπορούμε να περιμένουμε από τους γονείς να περνάνε “ποιοτικό χρόνο” με την οικογένειά τους όταν οι απαιτήσεις από την εργασία τους απαιτούν παραπάνω χρόνο; Είναι ρεαλιστικό, ή και δίκαιο, να ζητάμε από μια μητέρα να θυσιάσει την καριέρα της, ή από έναν πατέρα να ριψοκινδυνέψει τη δουλειά του για να έχουν περισσότερο “χρόνο με την οικογένεια”;
Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι οι αλλαγές στα χαρακτηριστικά της εργασίας συνεισφέρουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς, και πρέπει να τις λάβουμε υπόψη όταν προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια “νέα εξουσία”.

 

 Μια κουλτούρα της ενοχοποίησης

Από τον καιρό του Φρόυντ μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί μια αυξανόμενη συνήθεια να ενοχοποιούνται οι γονείς για τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Οι αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών συχνά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το παιδί δεν λαμβάνει αρκετή αγάπη και υποστήριξη ή εναλλακτικά, ότι τα όρια και η πειθαρχία παραμελούνται. Όταν είμαστε μπροστά σε μια άσχημη έκφραση ενός παιδιού, σπάνια θα αναρωτηθούμε για τις δυσκολίες των γονιών του, ούτε και θα αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίζουν καθημερινά. Δυστυχώς ο κόσμος πιθανότατα δεν λαμβάνει υπόψη το ταμπεραμέντο ενός παιδιού ή τις δοκιμασίες που περνούν οι γονείς. Αυτό το κλίμα της ενοχοποίησης και της αποδοκιμασίας συχνά οδηγεί τους γονείς στο να έχουν τύψεις, κάτι που επαυξάνει την αγωνία τους όσο και την απομόνωσή τους. Οι γονείς που κατηγορούν τον εαυτό τους για τις ανάρμοστες πράξεις των παιδιών τους είναι λιγότερο πιθανόν να αναζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη και το πιο συχνά απομονώνονται περισσότερο από τους άλλους.
Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τους γονείς με έναν διαφορετικό τρόπο, προσφέροντας υποστήριξη αντί για ενοχές;

 

Διείσδυση της τεχνολογίας

Οι αλλαγές στην τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης οδήγησαν σε πολλές υπέροχες αλλαγές στον σημερινό κόσμο. Δυστυχώς, οδήγησαν επίσης σε σημαντικές δυσκολίες σε σχέση με τη δυνατότητα των γονιών να ελέγχουν και να εποπτεύουν τη δραστηριότητα των παιδιών τους. Η τηλεόραση, το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα στον κόσμο των παιδιών σημαίνουν συχνά ότι οι γονείς περιορίζονται σημαντικά στο να γνωρίζουν τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού τους. Αυτή η αδυναμία για επαρκή εποπτεία συνεισφέρει στην αίσθηση των γονιών ότι έχουν χάσει την εξουσία τους.

 

Η νέα εξουσία

Η νέα εξουσία προσφέρει έναν τρόπο να ενδυναμώσουμε τους γονείς και να βελτιώσουμε τη σχέση τους με τα παιδιά και κατά συνέπεια να ελαττώσουμε τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών.

Πιστεύουμε πώς όταν οι γονείς έχουν αποτελεσματικά εργαλεία αυτό θα βελτιώσει την ατμόσφαιρα στο σπίτι και τη συμπεριφορά του παιδιού.